Eutanasiere și sinuciderea asistată medical

Definiție și clasificări
Eutanasia (trad. “moartea bună”) – terminarea activă, intenţionată a vieţii unui pacient de către un medic care consideră această acţiune în beneficiul pacientului.
Eutanasia voluntară – eutanasia la cererea sau cel puțin cu consimțământul pacientului.
Eutanasia involuntară – eutanasia împotriva dorinței unei persoane competente (care își poate exprima voința).
Eutanasia non-voluntară – eutanasia unui pacient non-competent, precum persoane suferind de demență senilă sau copii mici.
Eutanasia activă – terminarea intenționată a vieții unui pacient de către un medic care crede că moartea este în beneficiul pacientului.
Eutanasia pasivă – terminarea vieţii unui pacient prin omisiune, spre exemplu prin retragerea tratamentului.
Sinuciderea asistată medical (SAM) – terminarea de către un pacient a propriei vieţi, cu ajutorul medicului (în practică diferenţa faţă de eutanasia voluntară este minimă).
Eutanasia si SAM sunt ilegale în aproape întreaga lume. Pentru situaţia la zi a legalităţii eutanasiei şi SAM, vezi aici.

Nu știu din ce motiv, dar uni oameni confundă eutanasierea cu castrarea.

Castrarea este o acțiune de mutilare genitală care constă în acțiunea de extirpare a gonadelor. La masculi operația este denumită orhiectomie iar la cel femele ovarectomie.

Sinuciderea sau suicidul (în latină suicidium, de la sui caedere, „a se omorî”) reprezintă acțiunea unei persoane de a-și cauza propria moarte. Mai multe detalii aici.

Sursa: https://ro.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.